Rossz videó BIOS flash helyreállítása: Téglából videókártya

GPU gyógyítás kézrátétellel - Unbrick tutorial

Elkapott a megahash-láz, többet kiakartál sajtolni belőle vagy csak valamiért jó ötletnek tűnt. Flashelted, eltűnt, aztán jött a sírás és fejvakarás.

Nem Te vagy az első aki hazavág egy többszázezres videókártyát. A jó hír, hogy talán van még megoldás.

Helyreállítás az 1-5 módszerrel

Gondolom mostanra már mindent megpróbáltál, hogy életet lehelj a téglává avanzsált videókártyádba. Ez a cikk javarészt az úgynevezett 1-5 módszerrel való helyreállításról fog szólni.

A megoldás lényege hogy a bios chip egyes és ötös lábainak rövidre zárásával meggátold a rossz VGA bios beolvasását a boot procedúra során. Ennek eredményeképp az eszköz újra láthatóvá válik és felül tudjuk írni a nem működő bios-t. Általában akkor kell ehhez a módszerhez nyúlnunk ha videókártyát egyáltalán nem látjuk az eszközkezelőben.

Amire szükséged lesz

Akárhogy is jutottál ide, legalább egy működő videókártyára - ami majd a képet adja - és egy passzoló, működő bios-ra mindenképp szükséged lesz.

Ha szerencséd van lementetted előtte. Ha nincs, akkor két lehetőséged van. 

  • A Techpowerup adatbázisából kikeresed a modelledhez tartozót.
  • Találsz valakit akinek szintén ilyen kártyája van és tőle kéred el.

Dual bios-os a kártya? Szerencséd van!

Mielőtt neki kezdenél, nézd meg, hogy nem-e dual bios-os a videókartyád. Ha megtalálod a GPU oldalán ezt a csodakapcsolót, akkor nagyon egyszerű dolgod lesz. 

Billentsd át a túlsó állásba és boot-ot neki. Ha elindult az operációs rendszer, kapcsold vissza az eredeti állásba és mehet vissza rá a régi bios. 

A kapcsolót nyugodtan állítgathatod menetközben, csak abból a szempontból van szerepe, hogy melyik bios chip az aktív amit éppen írni vagy olvasni szeretnénk. Az olvasás általános esetben csak egyszer, a boot procedúra közben történik, írás meg a flashelés közben. A működő állásból akár le is menthetsz egy működő bios-t, majd visszabillentve a kapcsolót flashelheted is át a másikra. 

Ha Te is olyan ügyes voltál mint én, hogy egy dual bios-os kártya mindkét állását elbaszcsiztad, akkor javasolnám is az 1-5 módszerre való tovább lépést.

A bios chip és lábak beazonosítása

A következőkben lássuk hát utolsó mentsvárunk, a híres 1-5 módszer mikéntjét. Ehhez először meg kell találnunk a bios chippet. 

A bios chip egy körülbelül kisujjköröm-méretű, 8 lábú alkatrész és általában GPU hátoldalán található. Egyik sarkában a láb mellett fehér pötty vagy nyilacska jelöli az 1-es lábat. Ez a későbbiekben még fontos lesz, jegyezzük meg, hogy melyik. A megfelelő chip beazonosításhoz keressük meg az összes ilyen 8 lábú chippet és próbáljuk meg feltérképezni őket. 

Tipp

Fényképezzük le a videókártyát és pásztázzuk át a képet.


Lehetséges bios chippek egy kártya hátulján

A dual bios-os kártyákon kettő ilyet kell, hogy találj, egymáshoz közel elhelyezve. Ha nem egyértelmű, hogy melyik az amit keresel, akkor olvasd le a chip-re írt típusszámot és keress rá a Google-ben. A legtöbb chipnek van elérhető felhasználó kézikönyve, ebből kiderülhet, hogy mire való.

Ha meg van a chip, és megtaláltad az említett 1-es lábat, akkor ezzel átlósan szemben van az 5-ös láb. Erre a kettőre lesz szükségünk a továbbiakban.

A lábak számozása

A lábak számozása egyébként nem teljesen konzekvens. Egyes helyeken 1-8 módszerként is megtalálhatod, mert bizonyos chip gyártók máshogy számoznak. 

Létezik 4-5, de 1-8 módszer is. Ez részben az eltérő számozás eredménye, de sok olyan thread-et is találhatunk ahol az 1-es (1-8) vagy 4-es (4-5) lábbal vízszintesen szemközti lábat zárják rövidre. Úgy tűnik ezzel is ki lehet iktatni a rossz vbios beolvasását.

Tipp

Ha nem menne az 1-5 módszer, próbáljuk az 1-8-at vagy 4-5-öt.

A bios chip 1-es és 5-ös lábainak rövidre zárása

A következőkben szükségünk lesz egy gémkapocsra vagy egy drótra. Ezzel fogjuk rövidre zárni a két lábat. A szakma gémkapcsot ajánlja, de vannak akik ráforrasztanak egy vezetéket egyik-másik lábra. 

Maradjunk a gémkapocsnál. Ezt hajtogassuk szét, úgy hogy közre tudjuk vele fogni a megfelelő távolságot. A feladat tehát, hogy az egyik végét az 1-es lábhoz, a másik végét az 5-öshöz tartva, kézzel összekössük. 

Engem ugyan nem rázott meg az áram, de lehet valami szigetelés azért nem árt. Gyakoroljunk egy kicsit hogy huzamosabb ideig stabilan össze tudjuk érinteni. A lényeg, hogy addig kell rövidre zárni a lábakat amíg a boot procedúra le nem zajlik és be nem tölt az operációs rendszer. Ezután elengedhetjük.


Az 1-es lábat nyíl jelöli. Az 5-ös átlósan szemben található.

Operációs rendszer választása

A művelet végrehajtásához én Windows-t vagy valamilyen Linux disztribúciót javaslok. FreeDOS alatt nálam nem működött a dolog. Talán azért mert ahhoz a CSM boot opciót be kellett kapcsolnom, de az is lehet, hogy a FreeDOS egyszerűen nem tud mit kezdeni egy riserrel bekötött videókártyával. Itt emelném ki, hogy ha nálad is be lenne kapcsolva a CSM, akkor még most lődd ki.

Háromkezűek előnyben

Érintsd tehát össze a két lábat. Tartsd stabilan ezt a pontot, és ha meg van, kapcsold be a számítógépet. Az elején kicsit macerás lehet egy kézzel tartani, de nem lehetetlen. Ha van ott veled valaki akkor kérd meg, hogy segítsen, de egy kis gyakorlással egyedül is menni fog.

Csak a bejelentkező képernyőig juss el

Ha minden oké, látod a bejelentkező képernyőt, engedd el a chippet. Nekem itt kifagyott a gépem előszőr, de második próbálkozásra már sikerült. 

A bejelentkezés után már látnod kéne az eszközkezelőben a megfelelő jelölésű VGA-t és az arra alkalmas szoftverrel rá kell, hogy tudjad rakni az eredeti bios-t.

Ne igyunk előre a medvére. Akkor bontsd a pezsgőt ha sikerült visszaraknod a bios-t és mindezek nélkül is elindul. 

Ha még mindig nincs boot

Amennyiben továbbra se botolna be, próbáld végig a korábban említett alternatív láb-kombinációkat. 

Pezsgő bontás

Hát idáig tartott a vértizzadás. Remélem, hogy sok sikertörténet fog születni. Ha idáig elolvastad a cikket, gyanítom, hogy Te is hasonló cipőben vagy mint annó én. Sok sikert neked!

Ha neked is segített a cikk, dobj egy megosztást vagy ajánld a pórul járt ismerősöknek, bányász-kollegáknak. 

Hozzászólások