PCIe 1 > 4 elosztó használata és konfigurálása

PCIe csatlakozók bővítése, avagy a támogatottnál több GPU betuszkolásának a művészete

Sok alaplapnál ismert jelenség, hogy a PCIe elosztókkal meg M2 to USB / M2 to riser átalakítókon keresztül bekötött videókártyák nem mindig jelennek meg. Olyan is van, hogy a PCIe 1 > 4 elosztóból egy-két kártyát gond nélkül, de a további odakötöttekett már nem látja az OS.

Nem ismeri fel a hetedik videókártyát

A bányászfórumokat böngészve olvashatjuk, hogy gyakran a probléma csak a hetedik kártyánál jelentkezik. 

Ennek az orvoslására fogom most ide összeszedni azokat az általánosan javasolt BIOS beállításokat amiket végig lehet próbálgatni.

A következő tippeket / opciókat nem feltétlenül együttes állásban kell alkalmazni. A legjobb ha egyesével módosítod és nézed, hogy megoldja-e a gondot.

Olvass utána másoknak mennyi sikerült / Frissítsd a BIOS-t

 • Elképzelhető, hogy a lapod soha nem fog felismerni ennél több kártyát. Sajnos néha előfordul - még ha a chipset támogatna is ennyi PCIe eszközt - hogy a lap valamiért soha nem fog ennyivel futni.
 • Nézd meg, hogy van-e frissebb BIOS, hátha javítottak valami hibát ami megoldja.

CSM kikapcsolása

 • Ez a legacy UEFI boot mód ha be van kapcsolva, határozottan nem segít a bányász-életünkön. Nyugodtan kapcsoljuk ki, ha csak nem FreeDOS alatt bányászunk…

Above 4G Decoding bekapcsolása

 • Nem minden alaplapon van ilyen opció. Főleg a régiebbeken nincs. Ha nálad is ez a helyzet nézd meg, hogy van-e frissebb BIOS a lapodhoz.

M2 to USB riser

 • Ha M2-es átalakítóval próbálsz épp működésre bírni, nézd meg, hogy a foglalathoz tartozó beállításoknál nem-e tudod azt PCIe módba tenni.

Felesleges kontrollerek kikapcsolása

Egyes fórumozók szerint az is segíthet a támogatottnál több PCIe lane felismerésében, ha kikapcsolunk minden kontrollert amire nincs feltétlenül szükségünk. 

 • Integrált grafikus vezérlő (vagy bányásszon vagy nincs rá szükség, ha képvezérlőnek kell, kösd be a monitort egy rendes kártyára)
 • Audio kontroller (ha csak nem megy róla a Rádió)
 • Sata port (nyilván ne ha sata ssd-ről csapatod, de ha USB-ről vagy M2 ssd-ről akkor ki vele…)
 • Integrált hálókártya (talán Te is wifi usb-ről tolod mint én. Ha igen, kikapcsolni!)
 • Előlapi USB (ha házban bányászol, akkor tépd is le az elejét, jobban fog hűlni...)

PCI generáció váltása

 • Egyes lapok / riserek jobban szeretik ha korábbi PCI generációra állítod. Általában ez a legfrissebbre van állítva amit bír a lapod. Próbáld végig nyugodtan az összeset.
Konklúzió

Nálunk szintén a hetedik kártya volt az ami nem akart egyből megjelenni. A fenti beállítások módosítgatásával egyszer csak felismerte, de néha így is előfordul, hogy egy-egy restart után nincs a helyén. Az általános tapasztalat az, hogy ezek a bányász-bővítő kártyák sajnos nem mindig működnek konzekvensen. Azt is érdemes kiemelni, hogy a riggen elvégzett legkisebb apró módosítás is néha kihathat a rendszer teljes egészére.

Hozzászólások